marți, 16 iulie 2013

Fibromialgia, o boala inca considerata misterioasa.........

Dureri în tot corpul, oboseală, tulburări de somn... Sunt simptomele unei boli atipice. Se numeşte fibromialgie şi este cunoscută mai mult în Statele Unite şi Canada decât în Europa.
Mult timp ignorată şi în ţara noastră, această boală a atras atenţia medicilor români cu ocazia congreselor de specialitate. Însă sunt departe de a pune pe fişele pacienţilor diagnosticul de fibromialgie, aşa cum fac colegii din America, Franţa sau Marea Britanie. Cu toate acestea, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) iau în serios fibromialgia. Ei au pus la punct chiar şi date epidemiologice cu privire la această boală. Conform acestora, fibromialgia afectează între 2% şi 5% din populaţie, în principal femeile. Mai exact, peste 70% dintre cazurile de fibromialgie sunt depistate la femei. 
  Simptome 
Dr Gigi Teodoru, şeful secţiei de recuperare medicală din cadrul Spitalului Cli­nic de Urgenţă Militar Central, este preocupat de această boală relativ recentă. El ne explică simptomele, cauzele şi tratamentul fibromialgiei. Dar, mai întâi, o scurtă precizare asupra denumirii bolii. Mialgie înseamnă durere, iar fibro provine de la fibra musculară. Aşadar, fibromialgia nu este altceva decât durerea musculară. Însă acest simptom este asociat în cadrul bolii cu tulburările de somn şi oboseala cronică. Aceste trei manifestări alcătuiesc tabloul clinic al fibromialgiei. În unele cazuri, cele trei simptome sunt însoţite de neplăceri secundare: dureri de cap, ameţeli, acufene (zgomote în urechi), anxietate, tulburări digestive sau tulburări menstruale. 
Fibromialgia apare de obicei după o infecţie puternică, o perioadă de stres intens sau un traumatism, pe fondul unui organism slăbit. “Durerile cuprind spatele, gâtul, umerii şi articulaţiile membrelor, devenind permanente şi foarte greu de suportat. Se poate vorbi de fibromialgie când durerile difuze persistă de cel puţin 3 luni”, precizează medicul primar Gigi Teodoru. Nouă pacienţi din zece cu fibromialgie suferă de tulburări ale somnului şi se plâng de oboseală permanentă. 
  Cauze 
Fibromialgia este considerată o boală misterioasă, întrucât cauzele acesteia nu pot fi stabilite cu precizie. Conform neuropsihiatrilor, în apariţia bolii sunt implicate modificări la nivelul neurotransmi­ţă­torilor (substanţe care asigură transmi­te­rea semnalului nervos). Alţi cercetători dau vina pe unele anomalii la nivelul muş­chilor şi tendoanelor. Ceea ce se poate spu­ne cu siguranţă este că pacienţii cu fibromialgie sunt mai sensibili la durere decât alţii. Prin intermediul studiilor s-a mai con­statat că fibromialgia este frecventă în rândul membrilor unei familii, deci are o caracteristică ereditară şi afectează cu pre­cădere persoanele anxioase sau depresive. 
Diagnostic dificil
Pentru a fi tratată cu succes, fibromialgia trebuie în primul rând diagnosticată corect. Este important să fie recunoscută din cortegiul de boli cu care este confundată: reumatism, depresie, sindromul oboselii cronice. Nu de puţine ori, pacientul aleargă inutil de la medicul de familie la reumatolog, psihiatru, neurolog. 
Diagnosticul bolii se bazează pe simpto­me subiective, pe relatările pacientului. De aceea, corectitudinea diagnosticului depinde de abilitatea medicului de a vorbi cu pacientul (anamneza) şi de a efectua un examen clinic amănunţit. Totodată, medicul trebuie să ţină seama că fibromialgia poate apărea ca o singură afecţiune sau poate fi asociată cu boli cronice, precum poliartrita reumatoidă, artroza, unele boli infecţioase. 
Dar ultimele statistici indica si o alta cauza posibila a durerilor musculare de la picioare. Medicamentele pentru Colesterol care contin statine conduc la atrofierea muschilor conducand in timp la dureri musculare, uneori insuportabile. Exemple de asemena medicamente sunt: Crestor, Lipidor, Simvastin etc. Daca administrati asemnea medicamente fie cautati o alternativa naturala pentru scaderea colesterolului fie administrati in paralel si Coenzima Q10 (200 mg/zi sunt suficiente)
  DURERI REALE. Mult timp, manifestările fibromialgiei au fost puse pe seama sensibilităţii uneori exagerate a femeilor, medicii considerând că sunt mai mult închipuite. Însă, datorită progreselor medicinei, studiile au demonstrat că durerile sunt reale şi se asociază cu modificări observate prin investigaţii imagistice de rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Oricum, fibromialgia îşi pune amprenta asupra calităţii vieţii pacienţilor, durerile fiind intense, echivalente cu cele din bolile reumatismale cronice.
(Sursa: Jurnalul National)
Provita Nutrition ofera un tratament pentru Fibromialgie care da rezultate: FA CLICK AICI 
http://velanatur.ro/fibro-m-120-cps-tratam-fibromialgie-dureri-in-picioare?keyword=fibro

sâmbătă, 6 iulie 2013

Ashwagandha -remediu ayurvedic


  

Stiinta Ayurveda se bazeaza pe legatura dintre procesele fiziologice organice, factorii de mediu si alimentatie. In prezent se remarca o din ce in ce mai mare orientare a oamenilor de pretutindeni spre metodele de vindecare orientale bazate pe plantele medicinale, care constituie un sistem de vindecare bland, sensibil, natural si fara efecte secundare nedorite.
   Spre deosebire de medicina contemporana care trateaza preponderent boala si nu bolnavul, medicina indiana se orienteaza mai mult spre corelarea dietei si a echilibrului alimentar, multe probleme de sanatate disparand astfel. Utilizand plantele ca suplimente alimentare, Ayurveda promoveaza o medicina naturista alternativa. Stiinta despre ierburi contine datele cele mai vechi si mai dezvoltate in domeniul fitoterapiei, in prezent fiind nevoie de o adaptare a acestei stiinte stravechi la necesitatile noastre actuale.
   Din arsenalul terapeutic Ayurveda vom prezenta in acest articol o planta extrem de cunoscuta in India, si anume Ashwaganda (Withania somnifera din familia Withaniaceae). Aceasta este o planta cu proprietati revitalizante si regenerative, asemanatoare Ginsengului, care nu da sindromul de obisnuinta.  Fructele sunt folosite proaspete sau uscate. Ele au efect de protectie a ficatului, fiind recomandate si in dispepsii, impotriva flatulentei si pentru stimularea secretiei bilei.
 Ashwagandha ajuta la recuperarea psihica si fizica a bolnavilor, inlaturand stresul, uzura, oboseala si astenia generala. Ea grabeste vindecarea la pacientii convalescenti, fiind un excelent stimulent al sistemului imunitar si un foarte bun tonic al organismului.
   Planta ajuta organismul sa faca fata situatiilor stresante, contribuind la scaderea tensiunii arteriale si a ritmului batailor inimii. Din aceleasi considerente, ea mai este folosita si in tratarea anxietatii si in inducerea somnului. In plus, Farmacopeea Indiana precizeaza ca alcaloizii din compozitie au rol sedativ.
   Este mentionat si un efect relaxant si antispasmodic uterin, bronsic, traheal si muscular. Withanolidele poseda un efect antibacterian, antitumoral, antiartritic si proprietati imunosupresive. De asemenea, mai sunt mentionate si efecte anticonvulsive, antihelmintice, antibacteriene, cardioprotectoare, antitoxice, hipoglicemice si diuretice. Ashwagandha se mai indica si bolnavilor care sufera de anemie deoarece planta contine cantitati importante de fier.

   Nu in ultimul rand s-a constatat ca durerile reumatismale raspund extrem de bine la tratamentul cu ashwagandha datorita efectului ei antiinflamator. Mai multe detalii aici: http://velanatur.ro/toate-produsele/ashwagandha-magneziu-550-mg-60-cps

Ciuperca Maitake si proprietatile sale terapeutice nebanuite


Maitake inseamna in limba japoneza “ciuperca dansatoare”. Se spune ca in antichitate cine gasea o astfel de ciuperca dansa de bucurie pentru ca putea fi schimbata cu argint in greutate echivalenta.
Origine si substante bioactive
Ciuperca Maitake este raspandita pe tot globul, este apreciata mai ales in Asia, dar in ultimii ani este subiectul multor cercetari in Statele Unite. Inca din antichitate ciuperca era foarte pretuita. Locurile unde crestea erau secrete, lasate mostenire din generatie in generatie. Maitake a inceput sa fie cultivata abia in deceniul 8 al secolului trecut.
Are in compozitie o concentratie foarte mare de ergosterina, o forma a vitaminei D. De asemenea contine vitamine din grupul B-urilor, acid folic, zinc, fier, potasiu si magneziu. Structurile izolate din ciuperca Maitake, beta glucani specifici, au efecte de modulare imuna si sunt anticancerigene si antidiabetice. Exista si un glucan D care intensifica activitatea celulelor macrofage, celule care fac parte din sistemul imunitar si care inglobeaza particule mari, chiar celule intregi. Prin urmare acest glucan provoaca o activare a imunitatii organismului. Alti compusi cum sunt ergosterina si polizaharidele joaca un rol important in prevenirea tumorilor si au proprietati antioxidante, de protejare a celulelor organismului.
In cazul diabetului zaharat de tip 2(noninsulino-dependent) se manifesta o rezistenta a celulelor la insulina si o disfunctie a producerii de insulina. Astfel creste valoarea glicemiei, intervin dereglari in metabolismul grasimilor si hipertensiunea. Aceste probleme de sanatate impreuna cu supragreutatea alcatuiesc ceea ce se numeste “sindromul metabolic”. Prin experiente s-a demonstrat ca o gluco proteina specifica ciupercii Maitake intensifica toleranta la glucoza, iar efectul de scaderea a glicemiei este bine documentat. De asemenea, un glucan alfa actioneaza direct asupra receptorilor de insulia ai celulelor, normalizand sensibilitatea la aceasta.
In privinta activitatii anticancerigene, ciuperca Maitake, la fel ca majoritatea ciupercilor terapeutice atenueaza formarea si inmultirea celulelor tumorale. Contine o polizaharida peptidica specifica care opreste eficient proliferarea celulelor maligne, modificand structura lor.

Mai multe detalii aflati aici: