sâmbătă, 29 iunie 2013

Este Uleiul de Cocos un tratament pentru boala Alzheimer?


Sursa Antena1.ro  
Este Uleiul de Cocos un  tratament pentru boala Alzheimer?
Organizatia “Fondul pentru Vindecarea bolii Alzheimer” a primit numeroase intrebari privind importanta uleiului din nuca de cocos in combaterea acestei maladii.
Pornim de la premiza ca situatia si experienta personala sunt unice pentru fiecare dintre noi si de la faptul ca in prezent nu exista un studiu clinic, evaluat de specialisti, asupra eficacitatii uleiului de cocos in tratarea si prevenirea bolii Alzheimer.
In acest context, prezentam opiniile lui Rudy Tanzi, Ph.D. – presedintele “Consortiului pentru cercetare – Fondul pentru Vindecarea Bolii Alzheimer”  si  profesor de neurologie la Scoala de Medicina Harvard, SUA, director al Sectiei de Cercetari in Domeniul Geriatriei si Fenomenului de Imbatranire din cadrul Spitalului General Massachusetts – Departamentul de  Boli Neurodegenerative.
Explicatii Posibile pentru Beneficiile Potentiale in cazul Bolii Alzheimer
Pentru cine doreste sa incerce uleiul de nuca de cocos ca supliment alimentar, este de preferat uleiul de cocos virgin (nerafinat), intrucat contine o proportie superioara de “polifenoli” (acid ferulic si acid p-coumaric).
 
Polifenolii din componenta uleiului de nuca de cocos ar putea fi potential folositori in cazul bolii Alzheimer (dar si a altor afectiuni) intrucat actioneaza ca antioxidanti.  Antioxidantii ajuta la temperarea efectelor daunatoare ale inflamatiilor (de pilda producerea de radicali liberi), care au un efect atat de distructiv la boala Alzheimer, cat si in cazul altor maladii prezentand degenerarea tesuturilor afectate.

In experimentele pe animale s-a constatat efectul benefic si al altor uleiuri virgine, in reducerea patologiei bolii Alzheimer.  Este vorba de uleiul virgin de masline si de seminte de struguri, al caror continut este, de asemenea, bogat in polifenoli.
Asadar, una dintre proprietatile curative ale uleiului de nuca de cocos in cazul bolii Alzheimer ar putea deriva din efectul antioxidant al polifenolilor.
 
Un alt motiv posibil in virtutea caruia uleiul de nuca de cocos ar putea fi folositor la boala Alzheimer, se justifica prin continutul sau bogat in “corpuri cetonice” .
 
Uleiul de nuca de cocos genereaza corpuri cetonice in cursul digestiei grasimilor din componenta uleiului.  Corpurile cetonice au rolul de a furniza hrana si energia pretioasa creierului cand nivelul glucozei din sange este scazut, cum este cazul pacientilor cu Alzheimer.

Cand nivelul glucozei din sange este scazut, creierul descompune grasimi pentru a genera corpuri cetonice – ca sursa alternativa de energie.  Aceasta energie este indispensabila pentru supravietuirea celulelor nervoase si pentru activitatea sinaptica care sta la baza proceselor de invatare si memorare. 
 
 
Uleiul virgin din nuca de cocos contine acele grasimi care pot fi convertite in corpuri cetonice, servind astfel ca sursa alternativa de energie pentru creier.
Corpurile cetonice ar putea potential furniza energie celulelor nervoase si sinapselor in creierul privat de glucoza al pacientilor cu Alzheimer.

O mare parte din personalul de ingrijire a pacientilor cu Alzheimer atesta o revigorare si o stare mintala mai alerta a acestora, dupa ce le administreaza gustari bogate in zahar (ca dulciuri si inghetata), cel putin temporar.  Aceeasi functie pot indeplini si corpurile cetonice, suplimentand nevoia creierului de glucoza prin descompunerea grasimilor cum sunt cele din uleiul din nuca de cocos.  Iar corpurile cetonice au un efect prelungit.
In rezumat, pe langa efectul antioxidant al polifenolilor din uleiul de nuca de cocos este, de asemenea, posibil ca aceste corpuri cetonice (actionand ca sursa alternativa de energie pentru activitatea cerebrala) sa justifice efectele pozitive consemnate in boala Alzheimer de catre cei care au folosit ulei din nuca de cocos.
Uleiul de nuca de cocos – Posibil tratament pentru boala Alzheimer?
coconuts11.jpg
Publicatia Americana “Berkeley Wellness”  din 3 Iunie 2012 exploreaza aceasta posibilitate
Milioane de persoane din lumea intreaga, inclusiv mii de oameni de stiinta, cauta cu disperare un tratament functional pentru boala Alzheimer – sau, chiar si o vindecare.  Asa incat nu este surprinzator numarul urias de scrisori primite la redactie, care se intereseaza de noua carte aparuta “Boala Alzheimer: Si daca totusi Exista un Tratament de Vindecare?” de Dr. Mary Newport (medic pediatru).  Vindecarea expusa in carte nu consta in folosirea unuia dintre costisitoarele medicamente (care prezinta doar beneficii marginale), ci doar un simplu aliment presupus sa determine efecte spectaculoase de vindecare pentru cei afectati de aceasta boala.  Alimentul este: Uleiul din nuca de cocos.
 
O fascinanta experienta personala
Cartea Dr. Newport prezinta o realitate profund personala.  Sotul ei, Steve, este una dintre victimele acestei boli, iar cartea prezinta cercetarile autoarei in incercarea de a stopa sau reversa declinul evolutiei bolii.  Pe linia cercetarilor intreprinse, Dr. Newport sugereaza ca amintitele corpuri cetonice pot contribui la tratarea multor afectiuni neurologice, inclusiv boala Alzheimer.   Corpurile cetonice sunt produsi secundari ai procesului de descompunere a grasimilor din organism, si de regula, in cantitati mici.  Nivelul corpurilor cetonice creste atunci cand nu se consuma alimente/se tine post, sau cand se adopta o dieta cu aport foarte scazut de carbohidrati, care poate induce starea denumita cetoza.  Cetoza este un proces natural care apare atunci cand grasimile sunt transformate in energie de catre organism - de obicei cand acesta nu primeste suficienta glucoza (carbohidrati), pentru a asigura corpului energia de care acesta are nevoie. Grasimea este defalcata in energie si corpi cetonici (produse moleculare obtinute in urma procesului metabolic).
O alta metoda de a mari numarul de corpuri cetonice in organism consta in consumul de grasimi de tipul Trigliceride cu Lant Mediu (MCT – medium chain triglycerides) – uleiul de nuca de cocos si de seminte de palmier fiind o buna sursa de MCT.  Aceste lanturi medii de trigliceride sunt convertite in corpuri cetonice de catre ficat, putand fi apoi utilizate de creier sau alte organe ca sursa de energie.  Reprezinta totodata o sursa de energie mai repede disponibila decat in cazul altor grasimi si nu sunt rapid transformate  in depozite de grasime in organism.  Teoria avansata este ca aceste corpuri cetonice ar putea functiona ca sursa alternativa de energie pentru neuronii care si-au pierdut capacitatea de utilizare a glucozei (consecinta a bolii Alzheimer).
Si astfel, Dr. Newport a inceput administrarea de ulei de nuca de cocos sotului ei, ulterior combinandu-l si cu alte uleiuri cu continut mare de MCT.  Conform consemnarilor Dr. Newport, efectele acestei masuri au fost : imbunatatirea memoriei de scurta durata, alevierea starilor de depresie, revitalizarea personalitatii sotului si diminuarea problemelor de mers si de vedere – iar analiza RMN a relevat stoparea procesului de reducere in volum a creierului.
Autoarea cartii citeaza rezultate ale unor cercetari conform carora dietele generatoare de corpuri cetonice pot ajuta in tratarea unor cazuri dificile de epilepsie si posibil de Parkinson, precum si alte tulburari neurologice, putand totodata ameliora starea de constienta si sanatate in general.  Aproape toate aceste concluzii sunt de natura strict tehnica si teoretica – sau cercetari preliminare efectuate deocamdata pe animale.  Se pare insa ca nici unul dintre studiile de cercetare nu a folosit ulei de nuca de cocos, ci solutii speciale de corpuri cetonice,sau alte produse pe baza de concentrat de MCT.   Un studiu din 2009 asupra unui asa zis “aliment medical” costisitor, pe baza de reteta, continand doze mari de MCT ( AXONA – studiul fiind finantat de producator) – a evidentiat ameliorari minore la pacientii  Alzheimer aflati in stadii incipiente sau moderate.
Potrivit declaratiilor oficiale ale “Societatii pentru boala Alzheimer”,  “..unele persoane au afirmat ca uleiul de nuca de cocos a ajutat in boala Alzheimer, dar pana in prezent, nu exista nici un studiu clinic pentru testarea efectelor uleiului de nuca de cocos in boala Alzheimer.  Acelasi lucru este valabil si in cazul uleiurilor tip MCT din farmacii, disponibile fara reteta.
Totusi experientele multor bolnavi de Alzheimers care au administrat Ulei din Nuca de Cocos converg catre concluzia clara ca acest ulei poate avea un efect benefic.

ROLUL ACIDULUI CLORHIDRIC IN PROCESUL DE DIGESTIE


Aclorhidria si hipoclorhidria sunt incapacitatea organismului de a secreta
acid clorhidric in sucul gastric. Acidul clorhidric este esential pentru inceputul digestiei in stomac si formarea bolului alimentar.Totodata,acidul clorhidric distruge bacteriile ingerate impreuna cu alimentele.
Cel mai la indemana mod de a afla ca aclorhidria si hipoclorhidria pot determina numeroase conditii clinice patologice sunt:

Incapacitatea de a digera adecvat alimentele , tradusa prin malabsorbitie generala a proteinelor. Hipoclorhidria si aclorhidria cresc riscul de a dezvolta osteoporoza si alte  conditii patologice degenerative.

Incapacitatea de a absorbi microelemente necesare pentru functionarea normala a organismului: zinc, magneziu, calciu, fier, seleniu,etc. In lipsa acestora corpul uman va suferi procese de degenerare si imbatranire precoce.

Incapacitatea de a steriliza continutul gastric transforma corpul intrun mediu mai usor de suprapopulat de microorganisme patogene. Creste riscul de inefectii enterice cu virusuri precum Epstein-Barr, Coxsachie, Echovirus. In lipsa mediului acid se va dezvolta infectia cu Candida albicans si numeroase bacterii comensale vor deveni patogene. Alimentele care vor trebui in mod normal sa fie digerate vor suferi procesul de fermentatie conducand la acumularea de gaze intestinale si alcooli toxici pentru organismul uman.

Cresterea riscului de cancer gastric este una dintre cele mai serioase complicatii. Prezenta bacteriilor anormale in intestine va irita mucoasa stomacului si creste astfel riscul de transformare maligna.

Malabsorbtia vitaminei B12. Pentru ca aceasta vitamina sa poata fi absorbita necesita legarea de un factor intrinsec secretat de mucoasa gastrica.Acest factor poate fi utilizat numai in prezenta unui mediu acid gastric.

Tabloul clinic poate cuprinde: imbatranire accelerata datorita malabsorbtiei; balonare; distensie abdominala si flatulenta prin fermentarea anormala a alimentelor;tendinta la alergii datorita digestiei diminuate a alimentelor si acumularii de antigeni;declansarea bolii de reflux gastro-esofagian;anemie prin deficienta de fier si vitamina B12;scaune urat mirositoare;somnolenta dupa masa;declansarea artritei reumatoide;satietate precoce,scarere ponderala, zgomote hidro-aerice intestinale frecvente; disconfort abdominal.
Suprapopularea bacteriana poate determina deficite ale micronutrientilor alimentari conducand la numeroase manifestari neurologice:
- modificari vizuale, parestezii,ataxie, slabiciune musculara
- pierderi de memorie,halucinatii,modificari ale personalitatii si comportamentului

(Sursa: Medic.ro)
De aceea, in special dupa o anumita varsta, este important sa se suplimenteze cu Enzime Digestive:

duminică, 23 iunie 2013

REGIM ALIMENTAR IN CAZURILE DE CANDIDOZA


Candida (sau Candida Albicans) este o micoza care traieste in intestinul uman. Face parte din flora intestinala si toata lumea are in corp, intr-o proportie redusa, candida, alaturi de multe alte bacterii, care se mentin in echilibru unele pe altele. Cand in corp se produc anumite dezechilibre, micoza poate deveni infectioasa, provocand candidoza.

·  Cauzele care duc la aparitia candidozei

- Una dintre ele o reprezinta excesul de antibiotic, care distruge atat bacteriile daunatoare, cat si bacteriile inofensive. Acest lucru permite candidei sa se multiplice!

- Consumul necontrolat de anumite alimente si lipsa altora (dezechilibru alimentar) are acelasi efect.

- Stresul poate influenta aparitia unor dezechilibre care duc la candidoza, cand organismul are imunitatea scazuta.

- Consumul de steroizi, anticonceptionale si alte medicamente pe baza de hormoni poate influenta procesele chimice din corp.

- Cum micoza are ca mediu propice de dezvoltare unul acid (cu PH redus), sarcina, pe parcursul careia se secreta substante acide, pare sa favorizeze si ea infectia.

- Imediat dupa menstruatie, cand organismul a pierdut fier si calciu, fiind mai slabit, lupta mai greu impotriva inmultirii candidei.

- S-a constatat ca apare mai frecvent dupa menopauza.

- Raspandirea sporilor se poate face si prin toaletele publice

Candidoza este deci o afectiune periculoasa care a luat din nou un curs ascendent si a cauzat numeroase decese recente .

Foarte pe scurt, prezentam cateva elemente importante in lupta impotriva candidozei.

Pe langa tratamentul adecvat este imperios necesar ca pe intreaga perioada (a tratamentului) sa se aplice un regim alimentar  strict - care evita introducerea in consum a alimentelor ce reprezinta hrana pentru Candida.

·  Din acest punct de vedere, cele mai periculoase alimente sunt: zaharul, produsele zaharoase si produsele de panificatie pe baza de drojdie (inclusiv berea).

·  Trebuie limitat si consumul de bauturi alcoolice in general, si in mod special bauturile obtinute prin fermentare cum ar fi vinul.

·  Incercati pe perioada tratamentului sa consumati cat mai putina paine. O puteti inlocui cu traditionala mamaliga. Se poate consuma chiar si paine fara drojdie!



·  La randul lor, muraturile pot dauna caci sunt produse obtinute prin fermentare. Nici macar muraturile in otet nu sunt recomandate, caci otetul in sine a fost obtinut prin fermentare.
FORMULA CANDIDA este tratamentul impotriva acestei ciuperci:


In privinta zaharului, acesta este interzis total pe perioada tratamentului pentru candidoza! Desigur ca este greu sa consumam anumite alimente daca nu sunt cat de cat indulcite. Exista insa solutia indulcirii alimentelor cu indulcitori naturali care nu sunt agreati de Candida Este vorba de STEVIA.


 Pentru mai multe amanunte accesati pagina produsului facand click pe link-ul de mai jos


NUTRITIONISTII RECOMANDA CAISELE SI CEAIUL VERDE


Include aceste fructe minunate in alimentatia ta zilnica. Pe langa gustul minunat si hidratarea pe care ti-o ofera, caisele sunt pline de nutrienti care te ajuta in nenumarate probleme de sanatate. 

De la preventii ale diferitelor tipuri de cancer si pana la o piele sanatoasa, iata care sunt beneficiile caiselor.

Antioxidantii puternici care se gasesc in caise ajuta corpul in lupta cu radicalii liberi care iti distrug celulele si ADN-ul din ele. Consumul regulat de caise poate preveni cancerul pulmonar. Cum? Cu ajutorul beta-carotenului, pe care caisa il contine in cantitati impresionante.

Desi controversate, recentele studii au aratat ca semintele de caise lupta impotriva cancerului datorita compusilor numiti "laetrile". Acestia sunt insa cunoscuti si pentru efectul toxic pe care il au asupra organismului uman.

Caisele sunt pline de antioxidanti, fiind o sursa buna de Vitamina C si A. Aceasta din urma este cunoscuta ca o vitamina solubila care ajuta la diferentierea celulara si imbunatateste sistemul imunitar. Totodata, ajuta si la functionarea mai buna a creierului, mentinandu-i activitatea in parametri optimi.

Varietatea de nutrienti care se gaseste in caise joaca un rol pozitiv in mentinerea unei sanatati de fier, in special atunci cand vine vorba de protejarea sistemului cardiovascular si prevenirea bolilor de inima.

Nutritionistii recomanda in aceasta perioada sa consumi multe caise proaspete, in special daca ai probleme cu digestia. Datorita faptului ca sunt bogate in fibre naturale, caisele sunt esentiale in sanatatea colonului, ajutand la digestia si la reglarea metabolismului. Astfel, tu vei fi mai supla si mai sanatoasa.

Pentru ca este un fruct bogat in vitamina A si carotenoide, caisa te ajuta sa mentii sanatatea ochilor tai. Potrivit unui studiu recent, daca mananci caise de cel putin trei ori pe zi, ajuti la preventia aparitiei degenerarii maculare, o afectiune ce iti afecteaza vederea pe masura ce inaintezi in varsta.

Caisele sunt sarace in calorii, in schimb sunt pline de nutrienti benefici pentru corpul tau. Include si caisele in alimentatia ta si nu vei ezita astfel sa le descoperi beneficiile. Un alt antioxidant puternic care ajuta in cura de slabire este acesta:


joi, 20 iunie 2013

Magneziul si sanatatea noastra


Stiati că  lipsa de magneziu, un mineral esential, poate creste în mod semnificativ riscul de boli de inima?

Fiecare celula si organ din corpul tau depinde de magneziu (dintii, oasele, inima, creierul) și o lipsa de magneziu te lasă vulnerabil la boli de inima, diabet, Alzheimer ... și o serie de alte boli cronice, debilitante.

Deficitul de magneziu a devenit o problema alarmanta. Epuizarea solului, apa contaminata,
și alimente prea procesate fac tot mai dificil să se asigure consumul adecvat de magneziu. Trebuie, de asemenea luat in considerare ca stresul conduce si el la deficiente de magneziu. Stresul declanseaza utilizarea magneziului, iar în cazul în care stresul nu este gestionat, se produce pierderea de magneziului  și un dezechilibru în alte oligo-minerale esentiale .


Mai multe amanunte despre Magneziu Sinergistic puteti accesa facand click pe link-ul de mai jos: